100% ADD Blog

Ritalin sprookjes ontzenuwd

Ritalin is een merknaam geen medicijn.

Nog steeds spreken mensen over Ritalin als ze het over een grote verscheidenheid van AD(H)D medicatie hebben. Dat klopt niet.

Het ritalin misverstand.

Inleiding

Het leven van een AD(H)D’er gaat niet over rozen. Maar onder sommige omstandigheden kan er wel een beetje rozengeur gecreëerd worden. Een aantal medicijnen is in staat om de nare kanten van het leven met AD(H)D te verlichten. En het meest bekende en waarschijnlijk minst begrepen is de stof Methylfenidaat.

Methylfenidaat werd ooit alleen verkocht onder de merknaam Ritalin. Waarschijnlijk is dat een van de redenen dat deze naam zich hardnekkig in de volksmond blijft etaleren. Dat is jammer omdat Ritalin ook gelijk staat aan een aantal nare ervaringen met dit medicijn. Maar laten we bij het begin beginnen.

AD(H)D en medicatie

Het gebruik van medicijnen en AD(H)D is eigenlijk altijd hand in hand gegaan. Met of zonder arts. AD(H)D’ers hebben een hoog aandeel in de groep middelen gebruikers. Er is zelfs een inschatting dat vele verslaafden eigenlijk ongediagnosticeerde AD(H)D’ers zijn.

In de psychiatrie staat dit fenomeen ook wel bekend als zelfmedicatie. Het wordt dan ook in de gaten gehouden bij patiënten die medicijnen voorgeschreven krijgen. Het wordt bv. ontmoedigd om zaken als koffie of energie drankjes naast de medicatie te gebruiken. Of dat allemaal werkt in de praktijk ligt voornamelijk aan de patiënt zelf.

Methylfenidaat

Zoals ik al zei is een van de werkzame medicijnen de stof Methylfenidaat die in de volksmond Ritalin wordt genoemd. Ritalin is echter een merknaam. Ritalin had een aantal nare eigenschappen. Het werkte maar kort 2 tot 4 uur en je had er dus regelmatig een nieuwe dosis van nodig. Nadat een dosis is uitgewerkt val je in een neerwaartse spiraal en het duurt even voor de nieuwe dosis pakt, je moet er dus bij zijn voor die neerwaartse spiraal begint. De korte werkingsduur zorgt er echter voor dat mensen het regelmatig vergeten op tijd te nemen.

Als oplossing zijn er later verschillende andere merken op de markt gekomen waaronder pillen die Methylfenidaat in zgn vertraagde afgifte pillen verstrekken. Hierdoor werkt een pil langer en worden veel van de nadelen van Ritalin ondervangen. Een uitgebreid verhaal hierover vind je op de site van PsyQ

Hiermee mag het duidelijk zijn dat Methylfenidaat allang niet meer gelijk is aan Ritalin. Methylfenidaat heeft een aantal nieuwe verschijningsvormen gekregen die door verschillende mensen verschillend ondervonden word. Ik zelf gebruik bv de langdurige afgifte van het merk Mylan. Een pil die nota bene bijzonder slecht aangeschreven staat maar die ik prima verdraag.

De verstrekking

Een van de sprookjes die de ronde doet is dat op aanwijzing van scholen Methylfenidaat verstrekt wordt. Wie iets dergelijks beweerd in mijn timeline ligt er meteen uit. Er is nogal wat nodig voordat je Methylfenidaat voorgeschreven krijgt. Laten we eens kijken wat.

  1. Je loopt tegen problemen aan waardoor je naar een huisarts verwezen wordt. Als die overtuigd is dat er wat aan de hand is komen er onderzoeken. Het is niet ongebruikelijk dat een huisarts je eerste ten einde raad naar een neuroloog toestuurt.

  2. Uiteindelijk kom je met wat mazzel, (zeg ik want veel mensen blijven ongediagnosticeerd), bij een psycholoog of zelfs een psychiater terecht. Er wordt opnieuw een diagnose gesteld en pas aan hand van die diagnose gaat men aan het werk. Die diagnose is overigens niet eenvoudig en bestaat uit een zgn. DIVA test. Een test die een wachtlijst kent. Over het algemeen ben je een jaar verder voor je je diagnose hebt. Dat is ook goed zo want de test alleen is niet voldoende, daar hoort ook observatie bij.

  3. De psychiater beslist na de diagnose of er iets gedaan gaat worden met medicijnen. Iedere AD(H)D’er is uniek en niet iedereen heeft baat bij bv. Methylfenidaat. Soms wordt ook eerst een ander of helemaal geen medicijn geprobeerd. Daarnaast moet een medicijn als Methylfenidaat ‘ingeregeld’ worden. De dosis is niet alleen afhankelijk van je lichaamsgewicht maar ook van bv. je metaboliek en je lichaam in het algeheel.

Waarom zo moeilijk

Methylfenidaat maar bv ook Dexamfetamine vallen onder de opiumwet. Zoals ik al aangaf zijn AD(H)D’ers soms gevoelig voor middelen gebruik. Dat leverde in het verleden wel eens op dat mensen hun medicatie verkochten om er bv heroïne of cocaïne voor te kopen. Voor iemand die geen AD(H)D heeft werkt bv Methylfenidaat vaak als amfetamine (ook bekend als speed). Het grappige is dat het voor iemand met AD(H)D juist de tegenovergestelde werking heeft.

De opiumwet heeft zich dus over deze middelen ontfermd. Niet alleen in Nederland maar internationaal. Als AD(H)D’er ben je dan ook goed de pineut als je lekker in het buitenland op vakantie wilt. Je bent niet klaar met een medicijnpas. Je hebt speciale papieren nodig waarvan de bekendste slechts 14 dagen geldig is. Ga je buiten Europa kun je helemaal flink in de problemen komen. Sommige landen kennen de doodstraf voor ons ‘medicijn’.

Tot slot

Ik hoop met deze blog wat misverstanden rond de medicatie ter verlichting van de symptomen van AD(H)D te hebben gegeven. Het is geen geneesmiddel wat sommige mensen denken. Weliswaar kunnen de symptomen van ADHD op latere leeftijd afnemen, maar dit staat lost van de medicatie. Onderzoek waarin vermeld wordt dat er op latere leeftijd geen effect van de medicatie aantoonbaar is, houdt dus niet in dat de medicatie overbodig is. Het betekend alleen dat ze geen schade aanricht.

Dialoog & Discussies