100% ADD Blog

De straat is weer los.

Ritalin doden vallen uit de lucht

Een beetje statistiek en een paar lijken doen bij velen het verstand wijken.

Inleiding

Na mijn blog van gisteren over Ritalin sprookjes wil ik nog even ingaan op de nieuwe discussie die in de sociale media gevoerd wordt door een bericht van RTL-Nieuws.

RTL-Nieuws

Komt groot uit met de titel ‘Mogelijk drie volwassenen overleden door gebruik Ritalin’. Nadruk op Mogelijk want dit is niet bewezen of aangetoond. Ook is het bericht erg wazig omdat het niet duidelijk is of RTL nu pillen van het merk Ritalin bedoeld of het medicijn Methylfenidaat. Waarschijnlijk weet men bij RTL niet eens dat daar nog weer verschil in zit.

Uit het artikel blijk het te gaan om een rapport van Lareb. Lareb is het bijwerkingen centrum waar klachten geregistreerd worden. Dus een goede plek om eens verder te kijken wat er aan de hand is.

Lareb

Het eerste dat opvalt is dat de melding van Lareb een heel andere titel heeft.Ook wordt er niet over doden gesproken. Die vinden we pas in het engelstalige rapport waarin alle klachten genoemd worden.

Wat opvalt is dat bij geen van de 3 gevallen geconstateerd kon worden dat de dood aan Methylfenidaat lag,(want daar blijkt het om te gaan), en dat je gezien de hoeveelheid gebruikers nog wel eens kunt stellen dat dit lager ligt dan in een normale populatie. Statistiek gejongleer dus. Ik vermoed dat dat ook de reden is dat men hier zelf niet zo prominent op wijst. Uiteindelijk kun je als je bij je drie doden iedere keer vermeldt dat het niet aangetoond kon worden dat het aan Methylfenidaat ligt niet zo geweldig scoren. Ook niet met de rest van je rapport.

Maar laten we niet te negatief zijn. Natuurlijk is een medicijn als Methylfenidaat geen gebbetje en moet daar zorgvuldig mee worden omgegaan. Ik denk ook dat het verzoek van Lareb daarom meer voor de vorm is als dat er werkelijk reden tot zorg zou zijn. Immers is Methylfenidaat inmiddels wereldwijd geaccepteerd als beste remedie tegen ADHD, ook bij volwassenen. En de 129/90 die ik op dit moment meet ligt niet aan mijn Methylfenidaat die ik al 4 dagen niet heb genomen maar wel aan de 2e halve liter koffie waar ik mee bezig ben.

CGB

Het CGB doet er meteen zijn voordeel mee in een reactie over toename gebruik methylfenidaat. Het is oud zeer dat hier speelt zoals terug te horen is in een aflevering van VPRO’s ARGOS uit 2014 Je ontkomt als patiënt gewoon niet aan de indruk dat hier een machtsspel wordt gespeeld door de overheid.

Niet alleen wordt er met onderzoeken geknoeid maar er staan ook heel wat breekbare ego’s op het spel. Bovendien stapt CGB hier wel erg makkelijk over de toegenomen diagnoses bij volwassenen heen. Natuurlijk stijgt het gebruik dan. De patiënt doet er ondertussen niet toe. Wat weet zo’n AD(H)D’er nou ten slotte? En wie houd er nu echt de prijzen bij van zijn medicijnen. We kijken toch hooguit wat we moeten bijbetalen nietwaar?

Verdovende drugs

In ieder geval zijn de trollen los op het net. Het zwaarst tellende argument dat men weet voort te brengen is dat het een gevaarlijke drug is die onder de opium wet valt. De logica van de straat slaat toe. Je moet er niet aan denken alle medicatie die onder de opiumwet valt in de vuilnisbak te gooien. Het is hetzelfde als speed wordt er geroepen. Met mijn ADD hoofd heb ik wel eens per ongeluk een dubbele dosis genomen. Ik heb nog nooit zo lekker geslapen. En ik leef nog. Overigens moet je dat niet proberen als je geen AD(H)D’er bent. Dan ga je echt wel een nachtje raven.

Tot slot

Ik heb gisteren nog een artikel geschreven over fakenews . Dit artikel van RTL maakt weer eens het belang van de journalistiek duidelijk. Natuurlijk is dit geen fakenews in de strikte zin van een leugen, maar wel net zo misleidend. Er werden vanuit een grote groep gebruikers 3 doden gemeld over een langere periode. In die periode zijn er veel meer gebruikers gestorven en niet gemeld. Dat mocht ook verwacht worden omdat er nu eenmaal iedere dag mensen sterven. Deze mensen zonder enig verband als Methylfenidaat slachtoffers neer te zetten is schadelijk en abject. Het is politiek. En denk nu maar eens na waarom onze zorg gepolitiseerd wordt.

Dialoog & Discussies