100% ADD Blog

Waarom blokken een acceptable alternatief is.

Blok veel en blok enthousiast

Soms heb je twee keuzes iets te laten of iets te doen. Soms brengt de ene keuze een ander mee.

Twitter

Is voor mij een verlengstuk om mijn blogs te publiceren een groeiende groep volgers lijkt erop te duiden dat dat goed werkt en mijn blogs worden gewaardeerd. Toch ben ik niet iemand die nu direct gecharmeerd is van sociale platforms. Over het algemeen ervaar ik die nl eerder als a-sociaal. Deze platforms zijn een valkuil voor de meeste mensen waaronder ik mezelf ook reken.

De uitdaging

Is meestal om, zoals bij Twitter, duidelijk te hebben waarom je het gebruikt en dan ook bij die missie te blijven. Met name voor mensen zoals mij (ASS) kan dat erg moeilijk zijn. We hebben vrij brede interesses en voor je het weet zit je overal en lopen de emoties hoog op. Het kan je slopen.

Ervaring

Ik heb flink wat tijd op Twitter doorgebracht. Daarbij heb ik zelden mijn eigen naam gebruikt zoals ik nu wel doe. Uiteindelijk bleek het gebruik van een pseudoniem toch altijd een schijn veiligheid en waren die zelden effectief wat het gebruik betreft. Ik ben ook regelmatig gestopt omdat ik er gewoon geen zin meer in had.

Het medium op zich is niet zo’n slecht idee het probleem zit hem in de mensen die anderen het licht in de ogen niet gunnen. De extremisten links en rechts, de pseudo wetenschappers, de moraalridders kortom mensen met ‘een boodschap’ die men koste wat kost propageren wil en vooral met geweld opdringen wil.

Discusieren

Begrijp me niet verkeerd, ik houd van een leuke discussie. Ook kan ik een andere mening respecteren en hoeft het niemand met mij eens te zijn. Maar dat verwacht ik ook van gesprekspartners. Dat naast het feit dat het allemaal wel interessant moet blijven. Ik heb geen zin om duizend keer te horen dat koffie bruin is en melk wit.

Eenzijdigheid, monotoon gedram, mentale spam kunnen me gestolen worden ik doe er niets mee ik heb er niets aan. De eeuwige strijd tussen alt-links en alt-recht bijvoorbeeld. BOOOOORRRRRIIIINNNNGGG. Het verveelt me. Iemand die alleen maar links of alleen maar rechts is, dat is is nou iemand die volgens mij politiek correct is. Of liever zou ik doctrine geleid willen zeggen omdat ik nog steeds van mening ben dat correct gewoon correct is.

Mijn oplossing

Mijn oplossing op dit moment is proberen bewust te blijven van het feit waarom ik op Twitter ben. Me aan die zelfgekozen missie proberen te houden en een mooie evenwichtige TL te onderhouden die representatief is voor wat ik ermee wil doen.

Ik probeer me niet te laten verlijden tot onzin discussies en me in zaken te laten verstrikken die zinloos en nutteloos zijn en mogelijk mijn eigen missie ook nog in de weg staan. Dat blijkt nog een hele opgave. Mijn ADHD staat daar behoorlijk in de weg, daarom gebruik ik een aantal instrumenten.

Blokken

Ik blok royaal. Er zijn veel goede argumenten tegen blokken. Voor mijn doel is het echter onontbeerlijk. Extremisten, veelal te herkennen aan veelzeggende pseudoniemen of avatar onderschriften vliegen eruit zodra ik ze zie.

Mensen die me komen volgen kijk ik altijd na. Ik kijk wat ze zoal tweeten en wie hun volgers zijn. Ook de leeftijd van een account neem ik in overweging. Als me iets niet zint volgt meteen een blok.

Ik mag dat. Het is mijn recht. Mijn account is mijn huis en ik bepaal wie daar binnenkomt. En het werkt. Ik heb een vrij informatieve TL met een ontzettend lieve en elkaar steunende volger groep. Dat is wat ik wil. Mijn keuze.

Volgen

De mensen die ik volg hebben meestal wat toe te voegen. Ze helpen me een TL te creëren die informatief is en waaruit ik en ook mijn volgers wat kunnen leren of waarin steun te vinden is. De keuze wie te volgen is dus in niet geringe mate net zo belangrijk als het instrument blok. Het kan daarbij natuurlijk voorkomen dat ik me vergis en later alsnog accounts ontvolg of zelfs blok maar dat gebeurd goedgelovigen wel wel meer :-)

Groomen

Wat ik dus eigenlijk doe is mijn account groomen zoals we dat noemen. Het is een term die uit de paarden wereld is komen overwaaien en betekend niet anders dan verzorgen. Groomen doe je met zaken die verzorging nodig hebben. Een goede TL is daarop geen uitzondering.

Het heeft niet in de laatste plaats ook met zelfverzorging te maken als je ADHD hebt. In eerste instantie zou ik mensen met een ASS aandoening dringen van sociale media afraden. Als je kwetsbaar bent hoef je je niet ook nog eens in de vuurlinie te begeven. Dan is een WhatsApp of een ander gesloten systeem veel geschikter.

Kom je er niet omheen dan kun je kiezen voor een aanpak zoals ik die voor mezelf heb ontwikkeld.

Tot slot

Hoewel blokken door een grote groep mensen als negatief wordt ervaren is het dat absoluut niet. Het hangt allemaal af van het hoe en waarom. Wil je geen andere mening horen dan kan blokken slecht zijn inderdaad. Maar sommigen van ons zijn er bij gebaat even geen negatieve input te krijgen van mensen die zelf in de war zijn of mensen die gewoon toxic zijn.

Van mij mag je blokken dan een kruk noemen, maar dat interesseert me niet zo, als je zoals ik slecht ter been bent is een kruk van harte welkom.

BLOG
blog adhd blokken twitter

Dialoog & Discussies