100% ADD Blog

Examen doen.

Met de schrik vrijgekomen.

Donderdag had ik een afspraak op het Zadkine voor een intake voor een opleiding BGE/MZ4.

De shock

Donderdag had ik een afspraak op het Zadkine voor een intake voor een opleiding BGE/MZ4. Even de sfeer daar geproefd met bijna een uurtje kantine omdat ik natuurlijk veel te vroeg was. Maar ik ben er zeker van dat er ook stille hoekjes te vinden zijn :-) Wel een ontdekking gedaan omdat het op een gegeven ogenblik inderdaad rustig werd in de kantine. Met een ‘Ruis gordijn’ met veel rumoer kan ik me focussen, pas als de verschillende bronnen te onderscheiden vallen wordt het problematisch en raak ik afgeleid. De gratis bezoekers WiFi is onbruikbaar. Zover ‘de Toerist’.

De intake verliep goed behalve dat ik een toelatingstest moet gaan doen omdat ik geen papieren meer heb en die ook niet meer zijn op te vragen.
Nou dat maakt je dan toch wel weer even zenuwachtig. Ik heb tot vandaag, Zaterdag nodig gehad om dingen te verwerken en tot rust te komen. Gisteren had ik al even gekeken naar meer info over die test. Maar de site facet.nl waar ik heen verwezen was bleek niet precies wat het had moeten zijn. Ben in iedergeval tegen wat dingen aangelopen maar was behoorlijk moe en ben vroeg gaan slapen. Vannacht wakker geworden. Misschien dyslexie of discalculie aanpassingen voor de test? Toch weer ingeslapen. Blijkbaar zat het hoog.

Opluchting

Vanochtend vrij vroeg wakker met weer die gedachten over de test. Dat lukt je nooit. Helemaal in het patroon van het oude faal denken. Ook een beetje boos over de hele situatie die naar mijn idee niet klopt maar daar kom ik straks op terug. Na veel zoeken naar allerlei creatieve oplossingen, Rekenkaart, Taalkaart, etc. Vindt ik hem.

Lieve mensen op het Zadkine het is http://www.facet.onl

Ik neem het jullie niet kwalijk, ik als doorgewinterde IT’er had zelf ook nog nooit van de ONL tld gehoord. Bezopen zo iets. Maar daar is hij. En daar waren ook de tests. Ik ben meteen gaan kijken wat voor vragen ik te verwachten had. Had geen plannen om de tijd die er voor stond te besteden ik wou gewoon even kijken. Vette waarschuwing, geen rekenmachine etc. O jee nou gaat het komen.

Ik zie de eerste opgave en denk dat kan het toch niet zijn? Vul het antwoord in voor de volgende vraag[[#blogit_entrybodyend]] . Idem. Ik zat er opeens helemaal in met waarschijnlijk een brede glimlach op mijn gezicht. Ben er ook halverwege uitgestapt want ik had belangrijkere dingen te doen. Over de rekentoets hoef ik me geen zorgen te maken. Ben waarschijnlijk als eerste klaar. Niet slecht voor een oude zak die er onvoorbereid aan gaat zitten denk ik dan. Zal er deze maand nog even naar kijken maar de angst is weg. Niks met hypotheken. leningen of rente berekeningen, alle shit waar ik de schurft aanhad bij bedrijfseconomie in het Middenstandsdiploma. Just peanuts.

Maar wat zie ik?

Ik heb kennis gemaakt met een opleiding. Ik heb ook gehoord dat veel mensen het ervaringsdeskundige deel als een spons opslurpen. Ik heb gehoord dat veel van hen ook afhaken om persoonlijke redenen. Ik heb gehoord dat men hard heeft gewerkt naar een erkend diploma voor deze cursus. En in dat laatste ligt mijns inziens een probleem. Hierdoor is de cursus ‘verzwaard’ met een taal en reken deel voor een doelgroep die het daar toch al moeilijk mee heeft op de normale weg.

Persoonlijk heb ik met taal en rekenen mijn problemen, maar geen probleem om het in een cursus te volgen. Ik denk alleen dat je daar met het oog op de doelgroep anders mee moet omgaan dan gewoon het project van de doorsnee te integreren en er het beste van te hopen. Hoofdzaak is, je diploma is erkend. Nou denk ik niet dat het helemaal zo gegaan is. Er zal best wel weerstand geweest zijn en nog zijn vanaf het Zadkine, maar het feit ligt er wel.

Ook zie ik dat de overheid bijzonder weinig doet voor de groep AD(H)D waar het de examens betreft. In de vertaling van de examens naar een betere opzet voor AD(H)D’ers kan het niet liggen. Er is geld voor examens en apparatuur voor gehoor of zicht gehandicapten. Ik zag vandaag voor het eerst een zgn. Rekenkaart PDF. Ik had meteen iets van ja en? Daar moet ik dan eerst eens mee leren omgaan. Geen idee eigenlijk hoe die moet werken. Moet je die lege velden snel invullen in de extra tijd die je krijgt en je daarmee behelpen?

Werk te doen

Al met al stuit ik telkens weer op zaken die het duidelijk maken dat ervaringsdeskundigen nog veel werk voor de boeg hebben. Nu langzaamaan de Ervaringsdeskundige gedefinieerd is word het tijd voor emancipatie. We moeten aan het werk en de theoretisch gedefinieerde cultuurverandering ook daadwerkelijk gaan aanbrengen. Wij zijn de enigen die dat kunnen. Of dat helemaal lukt is niet zo belangrijk, maar het streven ernaar wel. Wat dat aangaat kan ik me bij de woorden die ik van Gerda Duijvenstijn van het Zadkine aansluiten. De weg is belangrijker dan het doel.

BLOG
blog educatie ervaringsdeskundigheid